YENİ TTK UYGULAMASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU

Geri Eklenme Tarihi : 07-01-2014

 

SAYIN ORTAĞIMIZ,

YENİ TTK UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK FATURA, YAZAR KASA FİŞİ VE BENZERİ EVRAKLAR ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN BİLGİLERE İLAVE OLARAK 01.01.2014 TARİHİNDEN İTİBAREN,
TİCARET SİCİL NUMARASI VAYA MERSİS NUMARASI
İLAVE EDİLME ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR.
EKTE DETAYI BULUNAN AÇIKLAMAYI BİLGİLERİNİZE SUNARIZ.

EK DOSYA  

1 Ocak 2014 itibariyle fatura, perakende satış fişi, gider pusulası gibi belgelerde tacire ilişkin bilgilerin gösterilmesi zorunluluğu başlamıştır.

6102  Sayılı  Türk  Ticaret  Kanunu'nun  01  Ocak  2014  tarihinde yürürlüğe giren ilgili maddesinde, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarasının, ticaret unvanının, işletmesinin merkezinin gösterileceği hüküm altına alınmıştır.

Ticaret Sicili Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ni (MERSİS) kullanmaya başlayan müdürlüklerde MERSİS numarası ticaret sicili numarası yerine geçecektir.

"Dolayısıyla, ticaret sicili müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler, ticaret sicili numarası yerine bu numarayı, verilmeyenler de ticaret sicili numaralarını ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde göstereceklerdir. Buna göre, ticari defterlere yapılan kayıtların dayanağını oluşturan belgelerde, MERSİS numarası olanlar bu numara, olmayanlar ticaret sicili numarası, ticaret unvanı ve ticari işletmenin bilgilerine yer vermeleri gerekmektedir."

Bilgiler Gösterilmezse Para Cezası Uygulanacak

Ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerin belirlenmesinde esas alınacak ölçütün, belgenin tacirler tarafından düzenlenmesi olup, bu belgenin tacirlerin ticari defterlerine yaptıkları kayıtların dayanağını oluşturmasıdır.

Bu tür belgelere, tacirler tarafından düzenlenen faturaların, perakende satış vesikalarının (perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletleri), gider pusulalarının, müstahsil makbuzların, ücret bordroları, banka dekontları, tahsilat veya tediye makbuzlarının da örnek olarak gösterilebilir.

Söz konusu bilgilerin, tacirler tarafından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında madde kapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde, kanunun ilgili maddesi gereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari para cezası (2014 yılı için 2 bin 240 lira) uygulanacaktır.

"Ortaklarımızın idari para cezasıyla karşılaşmamaları bakımından 1 Ocak 2014 tarihi sonrasında düzenleyecekleri madde kapsamındaki belgelerde yine madde kapsamındaki bilgilere yer vermeleri önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, Ortaklarımızın 1 Ocak 2014 tarihi sonrasında kullanacakları belgeleri bastırırken bu belgelerde, ticaret unvanının, MERSİS numarasının (MERSİS numarası verilmeyenler ticaret sicili  numarasının) gösterilmesine dikkat etmeleri, 1 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastırılan belgelerin bu tarih sonrasında da kullanılması halinde, bu belgelerde de anılan bilgilerin gösterilmesini (bilgileri içerecek şekilde hazırlanan kaşelerin bu belgelere vurulması) sağlamaları, yazar kasalardan alınan perakende satış fişlerinde madde kapsamındaki bilgilere yer verilmesini teminen gerekli program değişikliklerini yaptırmaları veya  program değişikliğine gidilinceye kadar bilgileri içerecek kaşeyi fişlerin önüne veya arkasına vurmaları ya da elle yazmaları gerekmektedir."

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube